FIGYELEM!
Az oldal fejlesztés alatt áll.

Séta a Budai Várban

5. Bástyasétány


A 4. oldalon, a Szent György téren hagytuk abba a mesét. Az ottani panoráma kép a legutoljára megnyitott sétány-szakaszról készült. Mást sem kellett tennem, mint elfordítani a kamerát észak felé az új útirányunknak megfelelően, és máris további távlatok bontakoztak ki előttünk. A Bástya sétányon vagyunk, vagyis azon az úton, amelyen a vár egy részét körbe lehet járni a falakon belül.
Az a tervem, hogy a Bástyasétányon elmegyünk egészen a vár északi végéig (itt a bal oldalon), sőt ott még egy kicsit továbbhaladva a vár északi, majd keleti oldalára kanyarodunk, és elmegyünk addig, ameddig most éppen mehetünk a felújítási munkálatok miatt, aztán kisétálunk a Bécsi kapun, és onnan kezdjük a következő sétánkat.
Azt még elmondom előzetesen az érintettség okán, hogy a várba többféleképpen is fel lehet jutni. Gyalogosoknak van a legtöbb lehetőségük - ezt nem részletezem. Ha nincs kedvünk gyalogolni, akkor felmehetünk a Dózsa György térről lifttel, a Clark Ádám térről a Budavári Siklóval, vagy mehetünk autóval is (ha van engedélyünk). Autóval négy lehetőség van: a Clark Ádám térről a Nagyrondellán keresztül, vagy a Vizi kapun át, de mehetünk a Fehérvári kapun, a vagy a Bécsi kapun át is.

Az alábbi kép ismét csak az áttekinthetőség céljából került ide. Minden apró rajta, hiszen most egy nagyobb területet kell áttekintenünk. Ennek ellenére azért remélhetően betölti a funkcióját. A kép jobb szélén még láthatók azok az elemek is a Szent György térről, amelyek segítségével kapcsolódni tudunk az előző oldalhoz.

Tudom, hogy a korok mindenen otthagyják a saját "lábnyomukat", és ez a stílusokra is igaz. Ma már nem építünk barokk épületeket, körynyezetet, hanem u.n. moderneket, de azért ezeket a baloldali képen látható modern lámpatesteket és pad-kialakításokat kissé nehezményezem ebben a környezetben.
A képen nem könnyű kiigazodni, mert túl lapos a rálátásunk, ezért megmutatom a helyszínt most felülnézetből is - ahogy az angol modja: ahogy a madár száll. Körbemegyünk a Fehérvári rondellán, és átmegyünk a Fehérvári kapu feletti átjárón a Tóth Árpád sétányra:

Az alábbi nagyítható kis képek többet is elárulnak erről a helyszínről. Addig is elmondom, hogy a Fehérvári kapu (valójában egy hármas kapurendszer), már a középkorban is állt. A rajta átvezető út a vár egyik fontos közlekedési útvonala. A ma látható kapu inkább csak emlékeztetőül szolgál a hajdanvolt erősségre. A hatalmas rondellát a törökök építették a kapu védelmére. Sok viszontagság után láthatjuk a mai alakjában.
Részletesebben:Fehárvári rondella
Részletesebben: A Fehérvári kapu és a Fehárvári rondella
Bővebben Görgeyről: Görgey Artúr
m matjaro mkarakas mbelul
Megjegyzendő, hogy a Bástya sétány csak összefoglaló név; valójában három szakaszra oszlik. A nyugati szárnyat Tóth Árpád sétánynak, az északit Anjou sétánynak, míg a Bécsi kapu felett áthaladva a keletit Babits Mihály sétánynak nevezik. Most tehát a Tóth Árpádon folytatjuk az útunkat, ahonnan kellemes látványt nyújtanak a budai oldal házai, dombjai. Ezért abba az irányba is fordítjuk majd a kamerát, meg talán jobbra is benézük egyik másik utcácskába.
diszvonal

Hát kérem, nem mondanám, hogy ezek a képek túl sok információt szolgáltatnak, de talán ez nem is mindig szükséges, hiszen egy helyszín nem csak tárgyakból, hanem hangulatokból is áll.
A látnivalók mellett szabadon kószálhatnak a gondolataink. Ilyenkor megáll az idő; kell is ez néha...ettől emberi.

mlazit Bővebben: Tóth Árpád sétány

Itt vagyunk tehát a Tóth Árpád sétányon. Menjünk a többiek után!

kriszti A forduló után továbbhaladva érdemes letekinteni a város felé. A baloldali képen a Krisztinavárost látjuk, középen a plébániatemplommal. Valahol ezen a területen helyezkedett el Logod település, amely a török világ idején tűnt el. Nevét ma is őrzi a vár nyugati oldala mentén futó Logodi utca. Ugyancsak valahol erre, talán kicsit délebbre, a Tabán felé volt Alhévíz.

Itt érdekes áttekintést találunk elpusztult budapesti településekről: Elpusztult települések

varalja m kut

2005-től a város felújíttatta a Bástyasétányt, beleértve a növényzetet, az utcabútorokat is. Ennek a munkának volt része a furcsa nevű Savanyúleves rondella pavilonjának a felújítása (újra elkészítése), ami valamikor térzene céljára épült a XIX században. Amikor a felvétel készült éppen egy vendéglátóhely fogadta ott a vendégeket.

matym uton
lovas1

savanyu
Szinte magam előtt látom a csipkés ruhás, napernyős hölgyeket és díszes urakat, amint itt
korzóznak, miközben a pavilon alól térzene szól.
Az ágyúkról már sejthető, hogy a Hadtörténeti Múzeumhoz érkeztünk. Innen már csak néhány lépés az Esztergomi rondella, ami a vár északi végét jelzi. A baloldai képen is idelátszik a zászlórúdja. A rondellánál mindjárt jobbra fordulva az Anjou sétányra érkezünk.

esztergomim agyuk
siremlekm vege

Átjöttünk a Bécsi kapu felett a nélkül, hogy a kaput láttuk volna, és megérkeztünk a Babits Mihály sétányra. El kell mondanom, hogy ennek az állapota nem igazán vendégváró. Kívül a falakon javítási munkálatok folynak. Az út, az útszegély is hagy kívánnivalókat. A középső képen a sétányról a város felé vezető kis közt látjuk.
Nem szeretném, ha a látványtól lehangolódnának a sétányokon tett túránk végén, hiszen mindig vannak hétköznapok is. Ezért most visszamegyünk a kapuhoz, és lemegyünk egy belső lépcsőn, hogy megnézzük kívülről következő sétánk kiindulópontját: a Bécsi kaput, melyen át a lakónegyedbe látogatunk.
mbabitsmm babitsjobbramm becsikapu

Tartalomjegyzék:
m. Főoldalmmmmmm
4. Szent György térm
1. Indulásmmmmm.
5. Bástyasétánym.
2. A Váralagút, a Sikló és a Nagyrondella környékem,
6. A polgárváros mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
3. A Palota és környéke - a múlt és a jelenm
7. Szentháromság tér mmm
Elérhetőség A könyvről Irodalomjegyzék Licensz
diszvonal