FIGYELEM!
Az oldal fejlesztés alatt áll.

Séta a Budai Várban

4. Szent György tér


Vársétánk 3. oldalán már jártunk itt, azonban akkor dél felé fordítottuk a kamerát, hogy a palotanegyedbe látogassunk. Most itt a téren nézünk körül.
Sajnos a Szent György tér erősen megsérült Budapest ostroma alatt. Máig sem heverte ki a bajait. Kicsit csonkán, rendezetlenül láthatjuk napjainkban. Dél felől, mint említettük, a királyi palota határolja a Habsburg kapu - Koldus kapu vonalon.
Keleti oldalon a Budavári Sikló felső állomása, a Sándor palota, a Budai Várszínház (a volt Karmelita templom), valamint a volt Karmelita-kolostor épületei határolják. A nyugati oldalon háborús romokat találunk, míg északon a Honvédségi Főparancsnokság épülete (pontosabban, ami abból megmaradt) zárja a kört. Mindezeket az alábbi ábra talán szemléletesebben mutatja. (Megjegyzendő, hogy a képen "Udvari istálló"-ként jelzett területen jóval túlnyúlt (majdnem a Mátyás-kútig) a valamikori Lovarda és istálló hatalmas épülete. Régi kép )
Bár a Honvédségi Főparancsnokság és a Karmelita kolostor közötti kis köznek saját neve van (Színház utcának hívják), mégis ezúttal a Szentgyörgy tér épület-együtteséhez tartozónak tekintem. Igazából ezt a térséget a Dísztér, és a Fehérvári-kapun meg a Vizikapun átvezető út zárja le, melynek szürke sávja jól látható a képen.
Itt mutatom meg (mert máshova nem kívánkozott besorolni) a Karmelita kolostor északi végén levő kis térségen található Kodály szobrot, amely méltóan illeszkedik a hely szelleméhez:
Kodály Zoltán
Az ostrom előtti állapot + ostrom után még álló épületek: (1938)
Az ostrom utáni állapot, az akkor még álló épületekkel: Mementó

SzGyter

Sandorpalota A Sándor-palota
A jelenleg látható épületet, a Sándor-palotát, Sándor Vince gróf építette a 19. század elején, bár már korábban is álltak itt épületek. Tulajdonváltások után az állam bérelte, majd meg is vásárolta miniszterelnökségi hivatal céljára. A háború során erősen megsérült - különösen a déli része. Szóba került a lebontása, de javítgatások után használták raktárnak is, míg aztán szerencsés döntés született, miszerint helyreállítják az épületet ugyancsak minszterelnökségi hivatal céljára.
Végül is az elképzelés módosult.
Ma a Magyar Köztársaság Elnöki Hivatala működik itt (KEHI).
Késő délutánig díszőrség növeli a palota pompáját, különösen őrségváltás idején, amely nem utolsó sorban turista látványosság is. Időnként az érdeklődők belül is megtekinthetik a palotát ellenőrzött körülmények között.

Bővebben: "Sándor-palota"

A palota előtti füves területen a Szent Zsigmond prépostsági templom maradványai láthatók (1400-as évek).
Bővebben: "Szent Zsigmond templom"

m.orsegvaltas m.belsoterem1 m.belsoterem2 m.terasz m.tablaafalon

diszvonal

A Karmelita kolostor és templom története összefonódik a Várszínház történetével. Eredetileg az épületegyüttest a Karmelita rend építette. 1736-ra lett kész, azonban II. József 1784-ben feloszlatta a rendet.
Magyarországi látogatása során intézkedéseket tett, hogy az épület templom részét alakítsák át színházzá, és gondoskodott arról is, hogy legyen közönsége.
A színházzá alakítást, beleértve a gépészetet is, Kempelen Farkasra bízták, aki azután még díszleteket is készített az előadásokhoz. A Várszínház ma Nemzeti Táncszínházként működik.
Minderről részletesen is olvashatunk a Wikipédiában, ahonnan a fenti kivonat is származik:

"Karmelita kolostor/Várszínház"
Az épület kolostor részében ma a Várgondnokság és más állami intézmények működnek, továbbá található itt még egy kerthelyiséges vendéglátó hely is. Az alábbi (bal odali) kép a Karmelita udvart mutatja.
karmelitaudvar
mm

Ezen a panoráma képen, az előtérben (a Szent György tér nyugati oldalán) a rekonstruált középkori pincék látszanak, melyek ma múzeumként szolgálnak.
Feljebb a bal oldalon ismét csak a Honvédelmi Főhadiszállás szürke tömbje látszik. Sajnos erről most nem szolgálhatok érdemleges képpel, mert csak építési környezetet tudnék mutatni (2013 nov.), hiszen folynak a részleges felújítási munkák a látható magasságig. Az eredeti épületen a földszint felett még három emelet volt. Külső falain még mindig láthatók a világháborús golyó-ütötte sebek.
Tartalomjegyzék:
m.Főoldalmmmmmm
4. Szent György térm
1. Indulásmmmmm.
5. Bástyasétány m.
2. A Váralagút, a Sikló és a Nagyrondella környékem,
6. A polgárváros mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
3. A Palota és környéke - a múlt és a jelenm
7. Szentháromság tér mmm
Elérhetőség A könyvről Irodalomjegyzék Licensz
diszvonal