FIGYELEM!
Az oldal fejlesztés alatt áll.

Séta a Budai Várban

7. A Szentháromság tér


Gyakran megszólítanak külföldi túristák a Széll Kálmán téren és mutogatnak a kezükben tartott térképlapon egy helyre: Matthias.. Matthias. Igen, számukra ez a látogatás a Mátyás templomhoz egy érdekesnek ígérkező séta a várban. Nekünk azért ennél több...

Ha a Tárnok utca felől közelítjük meg a teret, akkor először a Szentháromság szobor tűnik fel, amelyik névadója is a térnek. Az 1691-es pestis járvány elmúlta után a polgárok állítottak ide szobrot hálából. Az 1709-es újabb járvány elmúltával egy még díszesebb szobrot állítottak, amelyik Ungleich Fülöp és Hörger Antal alkotása volt, ez azonban az 1945-ös ostrom során erősen megsérült. A ma látható szobor Búza Barna rekonstrukciója.
Minderről részletesen is olvashatunk a Wikipédiában:
Szentháromság szobor

A Szentháromság szobor mögötti épület a volt Pénzügyminisztérium. A háború alatt a neogótikus palota főhomlokzata erősen megsérült. Részbeni helyreállítása után egy ideig a Műszaki Egyetem diákszállójaként működött.
A háború utáni állapot: ostrom után

A képen autókat, embereket is látunk. Igen, a vár nem csak történelem, hanem egy élő városrész lakókkal, idelátogatókkal, vendéglátó helyekkel, látnivalókkal.

Ha a Szentháromság utca felől érkezünk a térre, akkor a szobor mögött mindjárt ott láthatjuk a Mátyás-templomot vagy más néven a Budavári Koronázó Főtemplomot, (hivatalos nevén Budavári Nagyboldogasszony-templomot).
Már korábban is szó esett erről a nevezetes templomról, hiszen a XIII. században épült. Abban az időben a dominikánusok és a Ferences-rendiek foglalkoztak itt építészettel.
IV. Béla támogatta a tevékenységüket. (A mai Margitszigeten kolostort is építtetett számukra, ahol lánya, Margit is élt apácaként.)
A templom sokszögű fő szentéllyel és mellékszentélyekkel épült 1255 és 1269 között. A XIV-XV. században átépítések folytak, ekkor épült a déli, Mária kapuzat is (Nagy Lajos). Mátyás király idejében épült meg a templom egyetlen tornya. A törökök alaposan kifosztották. A képeket, szobrokat eltávolították, elhurcolták. Innen származó két hatalmas ezüst gyertyatartó ma is látható az Aya Sofiában.
A most látható megjelenését a XIX. században kapta Schulek Frigyes munkája nyomán (csipkés sisak, színes-mázas tetőfedés, eredeti belső festések visszaállítása stb.). Schulek kiszabadította a templomot a mellette levő épületek szorításából, azok lebontása árán.

Érdemes megnézni ezt a képet, amely az 1880-as állapotokat mutatja. A képet látva alig ismernénk fel a mai templomot, hacsak a környezetéből nem: 1880-ból

Ajánlom olvasmányként a Wikipédiában található sokkal részletesebb történeti
áttekintést:
Mátyás templom

Az érdekesség kedvéért még megemlítem, hogy itt koronázták magyar királlyá
Ferenc Józsefet, amely alkalomra Liszt Ferenc írta a koronázási
misét:
Liszt Ferenc: Magyar koronázási mise

reszlet2 m mariakapu m reszlet1 m hatulrol

s
Itt alul pedig belső képeket láthatuk a templomból.

belso3 mm. belso6 mm. belso2 mm. kisorgona mm. oltarcsucs m

diszvonal

Templom látogatásunk után ismét a téren vagyunk, hogy megnézzük a Halászbástyát. Az alábbi panoráma képen csak egy része, az alsó 40m-es szakasz látható, a nagyobbik, 65m-es része a templom mögé kanyarodik, de azért majd azt is megnézzük. Csúcsos tetejű kőtornyai a hét honfoglaló magyar vezért szimbolizálják.
A Mátyás templom felújítása után elkerülhetetlenné vált a terület rendezése, különösen azért, mert 1870-ben a Hadügymisztérium megszüntette a vár erődítmény jellegét és ezért már nem igen fordítottak pénzt a falak és a bástyák állagmegóvására. A pályázatot ugyanaz a Schulek Frigyes nyerte meg, aki a templom újjáépítését végezte. A Halászbástya 1905-re lett készen. Azóta hozzá tartozik Budapest panorámájához, népszerű turistacélpont, mivel széles kilátást nyújt a városra. A háborúban megrongálódott építmény újjáépítését Schulek Frigyes fia, János vezette.
A Wikipédiában további részleteket is találunk a történetéről: Halászbástya

Ha esetleg szeretné látni a Halászbástyát egészben, akkor idekattintva egy maketten megnézheti a falakon kívülről is: Halászbástya kívülről

hb1 m hb2 m hb4 m szentistvan m hb5 mm.
hb6 mm. hb7 mm. hb8 mm. hb9 mm.
diszvonal
Ha már úgyis ilyen magasan vagyunk, nézzünk meg még néhány képet a városról.

bppano

pb1 mm. pb3 mm. bpb6 mm. bp7 mm. bp9 mm.

Ezzel a képsorral végére is értünk a budavári kalandozásunknak. Remélem élvezettel nézték végig. Budapestieknek a képek talán kevesebb újdonsággal szolgáltak, viszont a történelmi utalások reményeim szerint jó fogódzók lehetnek, hogy ezek ismeretében kissé más szemmel sétáljunk ebben a nagy múltra visszatekintő városrészben.
Köszönöm, hogy velem tartottak.

diszvonal
Tartalomjegyzék:
m.Főoldalmmmmmm
4. Szent György térm
1. Indulásmmmmm.
5. Bástya sétány m.
2. A Váralagút, a Sikló és a Nagyrondella környékem,
6. A polgárváros mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
3. A Palota és környéke - a múlt és a jelenm
7. Szentháromság térmmm
Elérhetőség A könyvről Irodalomjegyzék Licensz
diszvonal